09.02.2018 r. „ Zioła a zdrowie” - wykład dr hab. Ewa Zaczek - Kucharska Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach.

Wykład był ciekawy. Dowiedzieliśmy się o zastosowaniu ziół, kwiatów, krzewów w leczeniu i profilaktyce. Stosując zioła jako herbatki, napary, syropy musimy zwrócić uwagą na to, czy możemy je pić jeżeli bierzemy jakieś leki. Np: przy lekach p/zakrzepowych nie można stosować naparu z wierzby, przy nadkwasocie niewskazana jest mięta,  jeżeli pijemy dziurawiec, nie wolno wychodzić na słońce, rumianek może powodować alergię.

Zioła są skutecznym środkiem na wiele dolegliwości i schorzeń, mają również działanie wzmacniające i regenerujące. Do leczniczych ziół o działaniu bakteriobójczym zaliczamy między innymi macierzankę, lawendę, miętę, szałwię. Moczopędne działanie ma pokrzywa, czarny bez, bławatek. Jeżeli mamy gorączkę możemy zastosować napar z lipy, kwiatu bzu czarnego, liści brzozy. Właściwości p/zapalne mają; bławatek, lawenda, rumianek .Działanie odkażające mają miedzy innymi liście babki lancetowatej, majeranek. Na bóle stawów, bóle reumatyczne pomaga napar z kory wierzby, brzozy i pokrzywa. Bardzo dużo roślin ma działanie lecznicze,pod warunkiem że rosną one z dala od zanieczyszczeń (drogi, zakłady przemysłowe). Musimy dobrze znać zioła. Jeżeli mamy wątpliwości, lepiej ich nie zbierać. Zioła należy zbierać dojrzałe lecz nie zwiędnięte, suche (bez rosy), czyli o odpowiedniej porze. Możemy używać świeżych ziół lub przygotować je do przechowania, które może trwać najwyżej 1 rok. Przechowujemy pod postacią nalewek, syropów, dżemów, soków lub suszymy. Pomieszczenie, które służy do przechowania tych produktów musi być suche, przewiewne, ciemne. Nalewki zalewamy 75% spirytusem, do soków używamy zamiast cukru miód. Nalewki przygotowujemy bez cukru. Pijemy małe ilości (łyżka, łyżeczka). Suszymy zioła w ciepłym przewiewnym pomieszczeniu (np. na strychu w koszach wiklinowych), w suszarce do warzyw. Nie suszymy na słońcu. Ususzone wkładamy najlepiej do szklanych słojów i szczelnie zakręcamy. Właściwości lecznicze mają również drzewa takie jak: wierzba, olcha, orzech włoski, lipa, dąb, brzoza oraz krzewy: róża, głóg, jałowiec. Z drzew i krzewów wykorzystuje się do robienia naparów, okładów zarówno kwiaty, liście oraz korzenie. Niektóre rośliny możemy wykorzystać do kąpieli (np. płatki róż). Z młodych liści (rzodkiewka, pokrzywa) można robić sałatki, dżemy. Pokrzywa może być zrywana cały rok - nie tylko w maju. Temat wykładu jest bardzo obszerny i nie sposób powiedzieć nawet o najważniejszych rzeczach. Zachęcamy do lektury o ziołach.

                                                                               Notatka Elżbieta Kwiecień i Maria Znojek

                                                                  Zdjęcia Józef Łysak